02 dec

PRETERIVANJA JE VIŠE NEGO IKAD. ZAŠTO TO ČINIMO? KAKO DA PRESTANEMO?

Svedoci smo, a neki među nama i vatreni učesnici, trenda preterivanja raznih vrsta. Preterivanja tj. preterivača ima, kako bi se reklo, od kako je sveta i veka. Ali su majstori tog „zanata“ u današnjem vremenu postali toliko učestala pojava da nam se čini da je to sasvim na mestu. Čini nam se da se bez preterivanja i ne može, pa i da se ono – podrazumeva. Naročito u svrhu postizanja ambicioznih ciljeva.

Jer, u protivnom, mislimo, niko nas neće ni čuti, ni videti?

Kad preterivač shvati…

Ako sve to malo pretumbamo, tj. ako mu damo savremenu spin-notu, preterivač će reći da je preterivanje upravo to što mi njegovo ponašanje/činjenje nazivamo – preterivanjem.

I naravno da će teško primetiti ili priznati da preteruje sve dok mu se ne desi nešto drastično: da nešto krupno izgubi?, da se fizički značajno promeni na gore?, da mu neko da otkaz (zapravo, više puta zbog istog problema)?, da ga neko ostavi (opet više puta, zbog istih manira)?…

Tek tada, nažalost, a ne na prethodne dobronamerne (familijarne ili prijateljske) primedbe, staviće prst na čelo. A možda ni tada.

A posledice?

Zbilja, da li savremeni preterivač može bez preterivanja? Da li toga može da se oslobodi? Da li i kako može da postane – umeren i uravnotežen?

Brojne su posledice ove navike tj. manira.

Kao što su brojne i posledice preterivanja proisteklog iz nama sasvim nepoznatog razloga, kome nikako ne uspevamo da se odupremo.

Jedna naizgled zdrava dama požalila mi se da je neumerena na više tema, da ne ume da upotrebljava kočnice, da joj one naprosto ne funkcionišu kada su na njenoj trpezi teme: kritika drugih, ishrana, seks (promiskuitet)…

Bol koji ne prolazi, a dijagnoze nema

Rezultat njenog preterivanja nije bila gojaznost, nije bila ni neka druga jasna dijagnoza… Rezultat je bio nesnošljiv bol koji se javlja u telu, nekad ovde, nekad onde, a nekad i – u celom telu. I tako, na mahove, nekad češće, nekad ređe, godinama. A dijagnoze nema, jer se na uobičajenoj dijagnostici ništa značajno ne registruje. Život joj je tako postao pakao…

Šta se potom odigralo, ali i zašto uopšte preterujemo i kako da prestanemo, saznaćete na četvoročasovnoj radionici, koja će se održati 14.12.2019. u Beogradu, prostorije Obrazovnog foruma, Brankova 21A. 

Više o radionici na 065/22-66-402.

Goran Kojić, sertifikovani detoks-trener i trener za lični razvoj

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *